Gevulde speculaas
Voor 36-40 stukken gevulde speculaas:
Meng 400 gram zelfrijzend bakmeel met 250 gram donkere basterdsuiker, een snuf zout en 3 eetlepels speculaaskruiden, 1 eetlepel kaneel, extra nootmuskaat, piment en zwarte peper. Rasp hier 300 gram koude roomboter doorheen. Meng samen met 2 eetlepels melk met koele hand of een machine snel tot een samenhangend deeg. Koel dit 30 minuten in de koelkast.
Maak ondertussen van 300 gram amandelspijs, 1,5 ei en 200 gram ongezoet amandelmeel de vulling, door dit goed te mengen.
Rol de helft van het deeg uit tot een rechthoekige lap van 20 bij 40 centimeter. Verdeel hier met natte handen of een paletmes de vulling over maar en laat een kleine rand vrij.
Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
Rol de rest van het deeg uit tot dezelfde grootte en dek de vulling af. Druk de randen goed aan en snij eventueel netjes af.
Meng een 0,5 ei en een lepel melk goed door elkaar en kwast de bovenkant hiermee in.
Bak in een voorverwarmde oven van 175 graden, ventilatorstand, tussen de 35 en 40 minuten.
Laat buiten de oven afkoelen en snijd daarna in stukken met een scherp mes.
Probeer daarna zoveel mogelijk uit te delen en zelf met enige terughoudendheid te genieten. Het is machtig en bij overconsumptie misselijkmakend lekker.
Op woensdagavond heb ik dit twee keer gemaakt, op donderdagavond is de eerste helft grotendeels opgegeten door de collega’s. Vrijdag maar eens kijken wat de hongerige wolven in Friesland ervan vinden.