Wintervakantie

Wintervakantie

Het hele feest begon met de dag voor kerst. Vanaf half zeven ben ik druk in de keuken met beslag maken (citroencakejes), koekjesdeeg (short bread), deeg voor de verschillende broden. In verschillende fases gaan deze de koelkast in (cakebeslag en koekjesdeeg), de lauwe oven (brooddeeg) en uiteindelijk natuurlijk de hete oven in om afgebakken te worden. Ondertussen stort ik me op de volgende klus: spruitjes, pastinaak en wortel schoonmaken. Ook maak ik nog wat minibietjes schoon. Dat zijn de volgende onderdelen die een nog hetere oven in mogen om alvast voor te garen. We hebben een keukenwekker waar ik nog steeds aan moet wennen. Namelijk eerst instellen en vervolgens op start drukken. Net zoals met de oven bij mij ouders op 1e kerstdag vergeet ik dat af en toe. De startknop. Gelukkig heb ik mezelf regelmatig ook door en komt het uiteindelijk wel ongeveer goed met alles. Terwijl de groenten in de oven staan begin ik aan het voorgerecht. Voor de man een forelmousse met dille, omkleed met zalm. Voor de rest een garnalencocktail met wat overgebleven forelmousse, omkleed met zalm. Ik maak er mooie pakketjes van door ze per stuk in vershoudfolie te wikkelen. Zo, die mogen gaan opstijven in de koelkast.

Dan glazuur ik nog even de citroencakejes, de groenten kunnen afgekoeld de koelkast in. Ergens tussendoor heb ik nog geitenkaas door fijngehakte cranberries, hazelnoten of bieslook gerold.

De keuken is om elf uur weer aan kant, het grootste deel van de afwas gedaan. We hebben ook nog even tijd gehad om thee te drinken en een croissant te eten. Ik ga even een uurtje werken, er moeten nog wat hoognodige handtekeningen op contracten, blijkt. Ondanks mijn vakantie. Na een eenvoudige lunch ga ik proberen een uurtje te slapen op de bank. De katjes komen er gezellig bijliggen. Vervolgens drinken we thee met een deel van de gemaakte heerlijkheden om ze uit te proberen. Nu kan ik er eventueel nog wat aan doen, maar dat hoeft niet. Het is lekker. Ik breng wat kerstbroden weg en overleg op grote afstand met de zus over de komende dagen.

Bij de uitgebreide borrel met bubbels testen we thuis de forelmousse (hij) en garnalencocktail (ik) uit, met warmgemaakte blini’s. Ook is er een stukje wildpaté en een burrata met tomaat.

Aansluitend loop ik naar de kathedraal voor een hele sfeervolle repetitie met 5 zangeressen, een dirigente, een trompettist en de organist. Traditiegetrouw leiden we de nachtmis in met wat kerstliederen. Om daarna voor een bijna lege kerk (twee lectors, de chauffeur van de kardinaal en de persoon die de videocamera in de gaten houdt) en gelukkig veel gelovigen thuis de mis te omlijsten met mooie muziek. Na de mis loop ik door een lege stad naar huis. De organist volgt op de fiets, we zijn gelijktijdig bij de voordeur. De man heeft namelijk gluhwein gemaakt en snijdt voor ons ook wat kerstbrood. Zo maken we het samen gezellig op deze kerstavond.

Kerstochtend gebruik ik om wat orde in mijn chaos te scheppen en tassen in te pakken. Daarna weer naar repetitie en de mis in de kathedraal. Deze keer met vijf zangers en een vijftigtal gelovigen in de kerk. Daarna spoed ik mij naar huis voor een lunch en vervolgens een half uurtje op de bank, Carols from King’s kijken. Dan is het tijd om de auto in te gaan pakken. Ik zet de nodige tassen en kratten in de achterbak. Dan vis ik eerst Leila uit de mand op mijn werkkamer en zet haar twee verdiepingen lager in de bench. Dan moet ik hetzelfde met Charlie doen, twee trappen op, kat op de arm en twee trappen naar beneden. Met vereende krachten zetten we de opgesloten wilde beesten op de achterbank, we sluiten het huis af en stappen zelf ook in. Met gezwinde spoed, aangespoord door klagelijk gemiauw van Charlie, rij ik ons naar Friesland.

Na het ons installeren is het rond vijf uur tijd voor de borrel. Ik orden ondertussen in de keuken na overleg met mijn moeder alle etenswaar en het benodigde servies. Zodat we met een redelijk ontspannen tempo ons uiteindelijk door vier in plaats van de geplande vijf gangen heen genieten. Het is gewoon te veel, het kaasgerecht schuift op naar een borrelhapje ergens in de komende dagen. Kan prima.

Wat is het uiteindelijk geworden? De in zalm gewikkelde garnalencocktail, ossenstaartsoep, rollade van runderbavette met geroosterde spruitjes, pastinaak, wortel en rode biet, vergezeld van een aardappelgratin met truffel en een rode wijnsaus. Daarna grand dessert met schuimkrans, ijs, cranberry-compote, citroencake, muntshort bread en tenslotte koffie met kerstchocolaatjes toe. Dit alles omlijst met de juiste wijnen.

Het is negen uur als wij ons weer naar ons eigen tijdelijke huis weg van thuis begeven. De katjes hebben na de soep al eten gehad en ook broerlief is even bij ze wezen kijken en knuffels gaan geven.

Ik slaap vervolgens heel erg uit. Tot acht uur de volgende ochtend. Voor mij is dat uniek. Het is een hele mooie heldere nacht, ik zie Orion langs de hemel schuiven omdat ik af en toe wakker ben. Om half tien ga ik de koude dag in om te wandelen. Er staat gelukkig weinig wind, in tegenstelling tot de weersverwachting. Daarom kan ik door een mild vriezend Fries landschap over zonovergoten paden en hei gaan lopen. Want het is echt wel koud. Ik maak een mooie ronde. Aansluitend zet ik alvast wat kruiwagens haardhout klaar voor mijn ouders. Zo is de eerste vakantiedag een feit. Ik hoef niet al te veel en doe genoeg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *